108 names of hanuman

1.आञ्जनेय

ॐ आञ्जनेयाय नमः। Om Anjaneyaya Namah।

देवी अञ्जना के पुत्र

2. महावीर

ॐ महावीराय नमः। Om Mahaviraya Namah।

अति बलशाली एवं पराक्रमी

3. हनूमत

ॐ हनूमते नमः। Om Hanumate Namah।

फूले हुये गालों वाले

4. मारुतात्मज

ॐ मारुतात्मजाय नमः। Om Marutatmajaya Namah।

जो पवन देव को अति प्रिय हैं।

5. तत्वज्ञानप्रद

ॐ तत्वज्ञानप्रदाय नमः। Om Tatvajnanapradaya Namah।

तत्वज्ञान प्रदान करने वाले

6. सीतादेविमुद्राप्रदायक

ॐ सीतादेविमुद्राप्रदायकाय नमः। Om Sitadevimudrapradayakaya Namah।

सीता माता को श्री राम जी की मुद्रिका प्रदान करने वाले

7. अशोकवनकाच्छेत्रे

ॐ अशोकवनकाच्छेत्रे नमः। Om Ashokavanakachchhetre Namah।

अशोक वन को नष्ट करने वाले

8. सर्वमायाविभंजन

ॐ सर्वमायाविभंजनाय नमः। Om Sarvamayavibhanjanaya Namah।

माया एवं भ्रम को नष्ट करने वाले

9. सर्वबन्धविमोक्त्रे

ॐ सर्वबन्धविमोक्त्रे नमः। Om Sarvabandhavimoktre Namah।

समस्त प्रकार के बन्धनों से मुक्त करने वाले

10. रक्षोविध्वंसकारक

ॐ रक्षोविध्वंसकारकाय नमः। Om Rakshovidhwansakarakaya Namah।

राक्षसों का संहार करने वाले

11. परविद्या परिहार

ॐ परविद्या परिहाराय नमः। Om Paravidya Pariharaya Namah।

शत्रुओं के ज्ञान को हरने वाले

12. परशौर्य विनाशन

ॐ परशौर्य विनाशनाय नमः। Om Parashaurya Vinashanaya Namah।

शत्रुओं के बल एवं शक्ति को हरने वाले

13. परमन्त्र निराकर्त्रे

ॐ परमन्त्र निराकर्त्रे नमः। Om Paramantra Nirakartre Namah।

केवल श्री राम मन्त्र का जाप करने वाले

14. परयन्त्र प्रभेदक

ॐ परयन्त्र प्रभेदकाय नमः। Om Parayantra Prabhedakaya Namah।

शत्रुओं की योजना को विफल करने वाले

15. सर्वग्रह विनाशी

ॐ सर्वग्रह विनाशिने नमः। Om Sarvagraha Vinashine Namah।

समस्त ग्रहों के अशुभ प्रभाव को नष्ट करने वाले

16. भीमसेन सहायकृथे

ॐ भीमसेन सहायकृथे नमः। Om Bhimasena Sahayakrithe Namah।

भीम की सहायता करने वाले

17. सर्वदुखः हरा

ॐ सर्वदुखः हराय नमः। Om Sarvadukha Haraya Namah।

समस्त कष्टों का निवारण करने वाले

18. सर्वलोकचारिणे

ॐ सर्वलोकचारिणे नमः। Om Sarvalokacharine Namah।

समस्त लोकों में विचरण करने वाले

19. मनोजवाय

ॐ मनोजवाय नमः। Om Manojavaya Namah।

वायु के समान तीव्र गति वाले

20. पारिजात द्रुमूलस्थ

ॐ पारिजात द्रुमूलस्थाय नमः। Om Parijata Drumulasthaya Namah।

पारिजात के वृक्ष के नीचे निवास करने वाले

21. सर्वमन्त्र स्वरूपवते

ॐ सर्वमन्त्र स्वरूपवते नमः। Om Sarvamantra Swarupavate Namah।

समस्त मन्त्रों/स्तोत्रों के ज्ञाता एवं स्वामी

22. सर्वतन्त्र स्वरूपिणे

ॐ सर्वतन्त्र स्वरूपिणे नमः। Om Sarvatantra Swarupine Namah।

जो समस्त प्रकार के तन्त्रों के अधिपति हैं।

23. सर्वयन्त्रात्मक

ॐ सर्वयन्त्रात्मकाय नमः। Om Sarvayantratmakaya Namah।

जो समस्त प्रकार के यन्त्रों में विद्यमान हैं।

24. कपीश्वर

ॐ कपीश्वराय नमः। Om Kapishwaraya Namah।

वानरों के अधिपति

25. महाकाय

ॐ महाकायाय नमः। Om Mahakayaya Namah।

अत्यन्त विशाल देह वाले

26. सर्वरोगहरा

ॐ सर्वरोगहराय नमः। Om Sarvarogaharaya Namah।

समस्त रोगों से मुक्त करने वाले

27. प्रभवे

ॐ प्रभवे नमः। Om Prabhave Namah।

सम्पूर्ण सृष्टि में पूजे जाने वाले / जो देवों में अति लोकप्रिय हैं।

28. बल सिद्धिकर

ॐ बल सिद्धिकराय नमः। Om Bala Siddhikaraya Namah।

बल प्रदान करने वाले

29. सर्वविद्या सम्पत्तिप्रदायक

ॐ सर्वविद्या सम्पत्तिप्रदायकाय नमः। Om Sarvavidya Sampattipradayakaya Namah।

नाना प्रकार की विद्या एवं सम्पत्ति प्रदान करने वाले

30. कपिसेनानायक

ॐ कपिसेनानायकाय नमः। Om Kapisenanayakaya Namah।

वानर सेना के प्रमुख

31. भविष्यथ्चतुराननाय

ॐ भविष्यथ्चतुराननाय नमः। Om Bhavishyathchaturananaya Namah।

भविष की घटनाओं को जानने वाले, भविष्यज्ञाता

32. कुमार ब्रह्मचारी

ॐ कुमार ब्रह्मचारिणे नमः। Om Kumara Brahmacharine Namah।

जो युवा एवं ब्रह्मचर्य व्रत का पालन करने वाले हैं।

33. रत्नकुण्डल दीप्तिमते

ॐ रत्नकुण्डल दीप्तिमते नमः। Om Ratnakundala Diptimate Namah।

रत्न जड़ित स्वर्ण कुण्डल धारण करने वाले

34. चञ्चलद्वाल सन्नद्धलम्बमान शिखोज्वला

ॐ चञ्चलद्वाल सन्नद्धलम्बमान शिखोज्वलाय नमः। Om Chanchaladwala Sannaddhalambamana Shikhojwala Namah।

जिनकी लम्बी पूँछ उनके सिर से भी ऊँची है।

35. गन्धर्व विद्यातत्वज्ञ

ॐ गन्धर्व विद्यातत्वज्ञाय नमः। Om Gandharva Vidyatatvajnaya Namah।

जो गन्धर्व विद्या (संगीत) में पारंगत हैं।

36. महाबल पराक्रम

ॐ महाबल पराक्रमाय नमः। Om Mahabala Parakramaya Namah।

जिनमें अद्वितीय बल एवं साहस है।

37. काराग्रह विमोक्त्रे

ॐ काराग्रह विमोक्त्रे नमः। Om Karagraha Vimoktre Namah।

काराग्रह से मुक्त करने वाले

38. शृन्खला बन्धमोचक

ॐ शृन्खला बन्धमोचकाय नमः। Om Shrinkhala Bandhamochakaya Namah।

बेड़ियों अथवा कष्ट से मुक्त करने वाले

39. सागरोत्तारक

ॐ सागरोत्तारकाय नमः। Om Sagarottarakaya Namah।

समुद्र को लाँघने वाले

40. प्राज्ञाय

ॐ प्राज्ञाय नमः। Om Prajnaya Namah।

जो विद्वान हैं।

41. रामदूत

ॐ रामदूताय नमः। Om Ramadutaya Namah।

भगवान श्री राम के दूत

42. प्रतापवते

ॐ प्रतापवते नमः। Om Pratapavate Namah।

जो वीर एवं पराक्रमी हैं।

43. वानर

ॐ वानराय नमः। Om Vanaraya Namah।

जो वानर रूप में स्थित हैं।

44. केसरीसुत

ॐ केसरीसुताय नमः। Om Kesarisutaya Namah।

जो वानर राज केसरी के पुत्र हैं।

45. सीताशोक निवारक

ॐ सीताशोक निवारकाय नमः। Om Sitashoka Nivarakaya Namah।

माता सीता के कष्ट का निवारण करने वाले

46. अन्जनागर्भसम्भूता

ॐ अन्जनागर्भ सम्भूताय नमः। Om Anjanagarbha Sambhutaya Namah।

माता अञ्जनी के गर्भ से जन्म लेने वाले

47. बालार्कसद्रशानन

ॐ बालार्कसद्रशाननाय नमः। Om Balarkasadrashananaya Namah।

जिनकी आभा उदीयमान सूर्य के समान है।

48. विभीषण प्रियकर

ॐ विभीषण प्रियकराय नमः। Om Vibhishana Priyakaraya Namah।

जो विभीषण के प्रिय हैं।

49. दशग्रीव कुलान्तक

ॐ दशग्रीव कुलान्तकाय नमः। Om Dashagriva Kulantakaya Namah।

रावण के कुल का अन्त करने वाले

50. लक्ष्मणप्राणदात्रे

ॐ लक्ष्मणप्राणदात्रे नमः। Om Lakshmanapranadatre Namah।

लक्ष्मण जी के प्राणों की रक्षा करने वाले

51. वज्रकाय

ॐ वज्रकायाय नमः। Om Vajrakayaya Namah।

जिनका शरीर वज्र के समान कठोर एवं शक्तिशाली है।

52. महाद्युत

ॐ महाद्युथये नमः। Om Mahadyuthaye Namah।

जिनमें से दिव्य तेज प्रकाशित होता है।

53. चिरञ्जीविने

ॐ चिरञ्जीविने नमः। Om Chiranjivine Namah।

प्रत्येक युग में अजर-अमर रहने वाले

54. रामभक्त

ॐ रामभक्ताय नमः। Om Ramabhaktaya Namah।

जो भगवान श्री राम के परम भक्त हैं।

55. दैत्यकार्य विघातक

ॐ दैत्यकार्य विघातकाय नमः। Om Daityakarya Vighatakaya Namah।

दैत्यों के समस्त कार्य निष्फल करने वाले

56. अक्षहन्त्रे

ॐ अक्षहन्त्रे नमः। Om Akshahantre Namah।

रावण के पुत्र अक्षय का अन्त करने वाले

57. काञ्चनाभ

ॐ काञ्चनाभाय नमः। Om Kanchanabhaya Namah।

जिनकी काया कञ्चन (स्वर्ण) के समान आभा वाली है।

58. पञ्चवक्त्र

ॐ पञ्चवक्त्राय नमः। Om Panchavaktraya Namah।

जिनके पाँच मुख हैं, पञ्चमुखी हनुमान

59. महातपसी

ॐ महातपसे नमः। Om Mahatapase Namah।

जो कठिन तपस्या करने वाले हैं।

60. लन्किनी भञ्जन

ॐ लन्किनी भञ्जनाय नमः। Om Lankini Bhanjanaya Namah।

लन्किनी नामक राक्षसी का उद्धार करने वाले

61. श्रीमते

ॐ श्रीमते नमः। Om Shrimate Namah।

जो सम्पूर्ण सृष्टि में आदरणीय एवं पूजनीय हैं।

62. सिंहिकाप्राण भञ्जन

ॐ सिंहिकाप्राण भञ्जनाय नमः। Om Simhikaprana Bhanjanaya Namah।

सिंहिका राक्षसी का अन्त करने वाले

63. गन्धमादन शैलस्थ

ॐ गन्धमादन शैलस्थाय नमः। Om Gandhamadana Shailasthaya Namah।

गन्धमादन पर्वत पर निवास करने वाले

64. लङ्कापुर विदायक

ॐ लङ्कापुर विदायकाय नमः। Om Lankapura Vidayakaya Namah।

लङ्का दहन करने वाले

65. सुग्रीव सचिव

ॐ सुग्रीव सचिवाय नमः। Om Sugriva Sachivaya Namah।

जो सुग्रीव के मन्त्री हैं।

66. धीर

ॐ धीराय नमः। Om Dhiraya Namah।

जो अत्यन्त वीर एवं साहसी हैं।

67. शूर

ॐ शूराय नमः। Om Shuraya Namah।

जो निर्भीक एवं निडर हैं।

68. दैत्यकुलान्तक

ॐ दैत्यकुलान्तकाय नमः। Om Daityakulantakaya Namah।

दैत्यों का अन्त करने वाले

69. दैत्यकुलान्तक

ॐ सुरार्चिताय नमः। Om Surarchitaya Namah।

देवताओं द्वारा पूजे जाने वाले

70. महातेजस

ॐ महातेजसे नमः। Om Mahatejase Namah।

जिनमें असीमित तेज है।

71. रामचूडामणिप्रदायक

ॐ रामचूडामणिप्रदायकाय नमः। Om Ramachudamanipradayakaya Namah।

भगवान श्री राम को सीता माता की चूड़मणि प्रदान करने वाले

72. कामरूपिणे

ॐ कामरूपिणे नमः। Om Kamarupine Namah।

इच्छानुसार कोई भी रूप धारण करने वाले

73. पिङ्गलाक्ष

ॐ पिङ्गलाक्षाय नमः। Om Pingalakshaya Namah।

लाल एवं भूरे नेत्रों वाले

74. वार्धिमैनाक पूजित

ॐ वार्धिमैनाक पूजिताय नमः। Om Vardhimainaka Pujitaya Namah।

समुद्र एवं मैनाक पर्वत द्वारा पूजे जाने वाले

75. कबळीकृत मार्ताण्डमण्डलाय

ॐ कबळीकृत मार्ताण्डमण्डलाय नमः। Om Kabalikrita Martandamandalaya Namah।

सूर्य को निगलने वाले

76. विजितेन्द्रिय

ॐ विजितेन्द्रियाय नमः। Om Vijitendriyaya Namah।

समस्त इन्द्रियों को वश में करने वाले

77. रामसुग्रीव सन्धात्रे

ॐ रामसुग्रीव सन्धात्रे नमः। Om Ramasugriva Sandhatre Namah।

भगवान श्री राम एवं सुग्रीव में मित्रता करवाने वाले

78. महिरावणमर्दन

ॐ महिरावणमर्दनाय नमः। Om Mahiravanamardanaya Namah।

महिरावण का संहार करने वाले

79. स्फटिकाभा

ॐ स्फटिकाभाय नमः। Om Sphatikabhaya Namah।

स्फटिक मणि के समान आभा वाले

80. वागधीश

ॐ वागधीशाय नमः। Om Vagadhishaya Namah।

जो वाणी के स्वामी हैं।

81. नवव्याकृतपण्डित

जो कुशल विद्वान हैं।

82. चतुर्बाहवे

ॐ चतुर्बाहवे नमः। Om Chaturbahave Namah।

चार भुजाओं वाले, चतुर्भुजधारी

83. दीनबन्धुरा

ॐ दीनबन्धुराय नमः। Om Dinabandhuraya Namah।

जो दीन-हीनों के मित्र हैं।

84. महात्मा

ॐ मायात्मने नमः। Om Mayatmane Namah।

जो समस्त आत्माओं में श्रेष्ठ हैं।

85. भक्तवत्सल

ॐ भक्तवत्सलाय नमः। Om Bhaktavatsalaya Namah।

भक्तों पर करुणा करने वाले

86. सञ्जीवन नगाहर्त्रे

ॐ संजीवननगायार्था नमः। Om Sanjivananagayartha Namah।

सञ्जीवनी पर्वत लाने वाले

87. सुचये

ॐ सुचये नमः। Om Suchaye Namah।

जो परम पवित्र हैं।

88. वाग्मिने

ॐ वाग्मिने नमः। Om Vagmine Namah।

जो एक कुशल वक्ता हैं।

89. दृढव्रता

ॐ दृढव्रताय नमः। Om Dridhavrataya Namah।

अपनी प्रतिज्ञा पर दृढ रहने वाले

90. कालनेमि प्रमथन

ॐ कालनेमि प्रमथनाय नमः। Om Kalanemi Pramathanaya Namah।

कालनेमि दैत्य का अन्त करने वाले

91. हरिमर्कट मर्कटा

ॐ हरिमर्कट मर्कटाय नमः। Om Harimarkata Markataya Namah।

वानरों के स्वामी

92. दान्त

ॐ दान्ताय नमः। Om Dantaya Namah।

दान देने वाले

93. शान्त

ॐ शान्ताय नमः। Om Shantaya Namah।

शान्त प्रकृति वाले

94. प्रसन्नात्मने

ॐ प्रसन्नात्मने नमः। Om Prasannatmane Namah।

प्रसन्नचित्त रहने वाले

95. शतकण्ठमदापहृत्

ॐ शतकण्ठमदापहृते नमः। Om Shatakanthamadapahrite Namah।

शतकण्ठ के अभिमान को नष्ट करने वाले

96. योगी

ॐ नवव्याकृतपण्डिताय नमः। Om Navavyakritapanditaya Namah।

ॐ योगिने नमः। Om Yogine Namah।

जो योगी हैं।

97. रामकथा लोलाय

ॐ रामकथा लोलाय नमः। Om Ramakatha Lolaya Namah।

रामकथा सुनने को उत्सुक रहने वाले

98. सीतान्वेषण पण्डित

ॐ सीतान्वेषण पण्डिताय नमः। Om Sitanveshana Panditaya Namah।

माता सीता को ज्ञानपूर्वक खोजने वाले

99. वज्रद्रनुष्ट

ॐ वज्रद्रनुष्टाय नमः। Om Vajradranushtaya Namah।

वज्र के समान कठोर

100. वज्रनखा

ॐ वज्रनखाय नमः। Om Vajranakhaya Namah।

वज्र के समान सुदृढ़ नख (नाखून) वाले

101. रुद्रवीर्य समुद्भवा

ॐ रुद्र वीर्य समुद्भवाय नमः। Om Rudra Virya Samudbhavaya Namah।

शिव से उत्पन्न होने वाले / जो शिव के अवतार हैं।

102. इन्द्रजित्प्रहितामोघब्रह्मास्त्र विनिवारक

ॐ इन्द्रजित्प्रहितामोघब्रह्मास्त्र विनिवारकाय नमः। Om Indrajitprahitamoghabrahmastra Vinivarakaya Namah।

इन्द्रजीत के ब्रह्मास्त्र का निवारण करने वाले

103. पार्थ ध्वजाग्रसंवासिने

ॐ पार्थ ध्वजाग्रसंवासिने नमः। Om Partha Dhwajagrasamvasine Namah।

जो अर्जुन के रथ की ध्वजा में निवास करते हैं।

104. शरपञ्जर भेदक

ॐ शरपञ्जर भेदकाय नमः। Om Sharapanjara Bhedakaya Namah।

शत्रुओं के काराग्रह को भेदने वाले

105. दशबाहवे

ॐ दशबाहवे नमः। Om Dashabahave Namah।

दस भुजाओं वाले, दसभुजाधारी

106. लोकपूज्य

ॐ लोकपूज्याय नमः। Om Lokapujyaya Namah।

समस्त लोकों में पूजे जाने वाले

107. जाम्बवत्प्रीतिवर्धन

ॐ जाम्बवत्प्रीतिवर्धनाय नमः। Om Jambavatpritivardhanaya Namah।

जाम्बवन्त जी से प्रीति एवं घनिष्ठता बढ़ाने वाले

108. सीताराम पादसेवा

ॐ सीतासमेत श्रीरामपाद सेवदुरन्धराय नमः। Om Sitasameta Shriramapada sevadurandharaya Namah।

श्री सीताराम जी के चरण कमलों की सेवा करने वाले